title=
title=

Rosa Damascena

Smatra se da Rosa Damascena vodi porelo iz Irana, što i njeno ime govori (Ruža iz Damaska). Danas su najveći proizvođači ovog dragocenog ulja pored Bugarske i Turske, još Iran i Azerbejdžan. U Bugarskoj ona se pretežno gaji u oblasti Kazanluk koja se još zove Dolina ruža.

Pored tradicije duge više hiljada godina, ovaj sastojak i danas ostaje nezamenjiv po svojim svojstvima u kozmetičkoj industriji. Ružino ulje deluje antiinflamatorno i regenerativno. Poseduje visok nivo anti-oksidanata i daje odlične rezultate kod hidratacije i smanjenja crvenila na koži.

Razlikujemo dve vrste proizvoda:

  • Ružina vodica – koja sadrži 10-15% ulja R. Damascena, pogodnu za pravljenje tonika za umirivanje iritirane i dehidrirane kože. Takođe koristi se i za masnu kožu zato što je sadržaj masnoća veoama nizak. Dobija se kao sporedni proizvod prilikom destilacije.
  • Ružino ulje – se dobija vodenom destilacijom ružinih latica.

Odnos za dobijanje 1 udela ulja je 3000 udela latica, drugim rečima za dobijanje 1 kg ulja potrebno je 3 tone ružinih latica. Ružino ulje ima izuzetno dug, takoreći neograničen, vek trajanja tako da mu nisu potrebni konzervansi. U esencijalnom ulju naučnici su izdvojili 95 makro i mikro isastojaka. Glavni sastojci su β-citronelol (14.5-47.5%), nonadekan (10.5-40.5%), geraniol (5.5-18%), kao i nerol i kaempferol. Ono je sastojak velikog broja kozmetičkih proizvoda iz Bugarske. Može se primenjivati za negu kože i negu kose. Kako ne postoje prirodne ni sintetičke zamene kvalitet proizvoda se meri kvalitetom njegovog dobijanja.

U Bugarskoj ružino ulje se dobija na tradicionalan način destilacijom u bakarnim kazanima.