title=
title=

Ekstrakt grožđa

Mada je grožđe biljna kultura koja se uzgaja od davnina, tek tokom devedesetih godina prošlog veka njegova svojstva su detaljno ispitana. Tim naučnika iz Bordoa ustanovio je da grožđe pored toga što je bogato elementima: kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, mangan itd. i vitaminima A,B,C i E blagotvornim za ljudski organizam, predstavlja izuzetan izvor materija sa antioksidantnim svojstvima kao što su polifenoli i proantocijanidini.

Pored već utvrđenog zaštitnog delovanja na kardiovaskularni sistem i druge organe kao i na čišćenje organizma, ovi sastojci su u proteklim decenijama našli primenu i u kozmetičkoj industriji. Ulje od semenki grožđa bogato je antioksidansima, koji su 20 puta jači od vitamina C i 50 puta delotvorniji od vitamina E i upravo ovi „hvatači“ slobodnih radikala čuvaju kožu od starenja.

Ovaj dragoceni proizvod obiluje masnim kiselinama, naročito esencijalnom linoleinskom, koja sprečava gubitak vlage i reguliše lučenje masnoće. Sastojci iz grožđa dezinfikuju nečistu kožu te je uspešno čiste i sužavaju pore. Polifenoli usporavaju starenje i podmlađuju zrelu kožu čineći je svežom, elastičnijom i zategnutom. Vitamini i minerali je hrane. U kozmetici sastojci iz grožđa koriste se za blago hidriranje, sužavanje pora, podmlađivanje i zaštitu kože.